Το νέο πλαίσιο που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.
Πιο αναλυτικά, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:
Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας δικαιούνται να ζητήσουν εργαζόμενοι με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:
Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας παράλληλα Ιατρική Γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (του άρθρου 54 του ν. 4488/2017).
Σημειώνεται πως η Ιατρική Γνωμάτευση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού ή Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ, διαγνωστικές εξετάσεις ή/και ατομικός φάκελος ασθενή κ.α.), εντός 10 ημερών από την υποβολή της και θα πρέπει να αναφέρει το πρόβλημα υγείας του εργαζομένου που τεκμηριώνει κίνδυνο υγείας που μπορεί να αποφευχθεί με την παροχή τηλεργασίας, τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας που δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζόμενου για συνέχιση της τηλεργασίας.
Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της Ιατρικής Γνωμάτευσης ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατό -αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης- εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Αν δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό.
Εάν ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, στη βάση είτε της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του εργαζόμενου (που δεν δικαιολογεί την άσκησή τους μέσω τηλεργασίας), είτε της έλλειψης τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του εργαζόμενου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την τηλεργασία.
Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Σημειώνεται τέλος ότι οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. Επίσης δεν αντικαθιστούν ούτε τροποποιούν τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον Ιατρό Εργασίας.
Πηγή : CNN , Taxheaven