Σας καταγράφουμε όσο πιο συνοπτικά μπορούμε τα βασικά σημεία των ηλεκτρονικών βιβλίων, τιμολογίων , καθώς και των υποχρεώσεων που θα προκύψουν για την εφαρμογή τους. Η συγκεκριμένη ενημέρωση παρέχεται από μία από τις λογιστικες εταιρειες την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ – Γ. Αλεξίου Μ. ΕΠΕ.
Α) Να τα εκδίδει χειρόγραφα και στη συνέχεια να τα καταχωρεί ένα – ένα στην πλατφόρμα, χαρακτηρίζοντάς τα ταυτόχρονα ως προς την κατηγορία εσόδων. Αυτή την δυνατότητα την έχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και έχουν ετήσια έσοδα έως 50.000,00 ευρώ, καθώς και οι επιχειρήσεις που ετησίως εκδίδουν έως 50 παραστατικά εσόδων.
Β) Να μπει στην ειδική φόρμα έκδοσης παραστατικών εσόδων (που θα δημιουργηθεί) της πλατφόρμας My Data, να εκδώσει τα παραστατικά και στη συνέχεια να τα χαρακτηρίσει – διαβιβάσει.
Γ) Να τα εκδώσει μέσω εμπορικού προγράμματος, μέσω αυτού να τα ανεβάσει στην πλατφόρμα My Data, να τα χαρακτηρίσει – διαβιβάσει. Κατά την άποψή μας, αρχικά αυτή η εκδοχή αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση.
Δ) Να εκδώσει τα παραστατικά μέσω παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, να τα χαρακτηρίσει – διαβιβάσει.
Παρατήρηση: Τα έσοδα λιανικής που εκδίδονται μέσω ταμειακής μηχανής, θα διαβιβάζονται με την διασύνδεσης της ταμειακής με το My Data.
Αντίστοιχα ο χαρακτηρισμός των εξόδων μπορεί να γίνει από την επιχείρηση, εφόσον τα ετήσια έσοδά της είναι έως 50.000,00 ευρώ και τηρεί Απλογραφικά βιβλία. Σε περίπτωση που τα υπερβαίνουν, ή τηρεί Διπλογραφικά βιβλία ο χαρακτηρισμός γίνεται υποχρεωτικά από Λογιστή.
Συμπεράσματα (μας) με δυο λόγια
Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις οι εργατοώρες θα αυξηθούν κατά 30 έως 50%.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία, δείτε στο link που ακολουθεί το ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, της ΑΑΔΕ:
https://www.aade.gr/sites/default/files/2020-11/FAQs_myData_Epixeirisiaka1.pdf